Category Archives: Bahasa Inggris

Contoh Soal dan Pembahasan Bahasa Inggris SMP/MTs

berikut ini saya posting CONTOH SOAL DAN PEMBAHASAN BAHASA INGGRIS SMP/MTS .

Semoga bermamfaat..

 

Read the caution and answer questions 1 to 4.

CAUTION
VOLCANIC FUMES ARE
HAZAROUS TO YOUR HEALTH AND BE LIFE-
THREATENING
VISITORS WITH BREATHING AND HEART PROBLEMS, PREGNANT WOMEN
AND YOUNG CHILDREN

1. What is the caution about?
A. The volcanoes and their effect
B. The danger of volcanic fumes
C. The women and their children’s health.
D. The pregnant visitors of the mountain.

• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:

Dari kata-kata dalam caution seperti hazardous, life-threatening, avoid dapat diketahui bahwa text ini tentang bahaya dari gunung api dimana caution itu dipasang. Hal yang membahayakan itu berasal dari fumes (asap atau gas )yang berbahaya ( hazardous )

2. Visitors with breathing problems are not allowed to visit the area because …
A. the fumes can make them difficult to breathe
B. the fumes can enter the human’s lung
C. it is very tiring to climb the volcano
D. certain people cannot breathe well
• Kunci jawaban: A
• Pembahasan:

Breathing problems dalam soal ini maksudnya orang yang menderita penyakit terkait dengan pernafasan seperti asma. Bagi orang-orang seperti ini menghirup bau yang ditimbulkan gunung api seperti bau blerang bisa membuat mereka tidak mampu bernafas secara wajar bahkan susah bernafas dan efek selanjutnya bisa menimbulkan kematian.

3. Where do you usually find such a caution?
A. At all public places with non domestic visitors
B. Any places visited by tourists.
C. On all the mountains with few visitors
D. At the volcanoes for tourist resorts
• Kunci jawaban: D
• Pembahasan:

Pertanyaan menanyakan informasi tersirat. Dari clue berupa kata seperti volcanic, bisa disimpulkan bahwa caution seperti ini biasa dijumpai di gunung api-gunung api khususnya yang juga berfungsi sebagai tempat wisata.

4. “…. are hazardous to your health ..”
What does the underlined word in the sentence mean?
A. Dreadful.
B. Dangerous.
C. Uneasy.
D. Serious.
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:

Berdasarkan konteks kalimat atau kata-kata lain seperti health=kesehatan, life-threatening= mengancam kehidupan, dan avoid= menghindari, bisa dipastikan bahwa makna kata hazardous sama dengan dangerous, bukan yang lain-lainnya.

Read the text and answer questions 5 and 6.

Dear Kartika
Our sincere Congratulations on your success as The Best Washington City Journalist 2009.
This will support you to write more articles.
The manager and staff of
Moonlight Publisher

5. What does Kartika do? She is a …
A. staff
B. manager
C. journalist
D. publisher
• Kunci jawaban : C
• Pembahasan :

Pada teks greeting card di atas ditujukan untuk Kartika dalam rangka sebagai “The best Washington city journalist..”, maka pekerjaan Kartika adalah sebagai seorang jurnalis.

6. The text is written in order to …
A. congratulate Kartika on her success.
B. inform people about the best journalist.
C. tell people to congratulate Kartika.
D. invite people to come to the Moonlight publisher.
• Kunci jawaban : A
• Pembahasan :

Teks di atas untuk mengucapkan selamat pada Kartika atas keberhasilannya sebagai journalist terbaik. Hal ini dapat dilihat pada kalimat “ Congratulations on your success as The Best Washington City Journalist 2009.”

Read the text and answer questions 7 to 9.

It was Sunday morning December 26th 2004. The day that I would never forget forever. We went to the beach in Meulaboh, Aceh. Many people were there when I arrived.
When we were enjoying the beautiful sunrise, suddenly we were shocked by a violent shake in the ground. Everybody in the beach was panic. We soon realized that it was a very big earthquake although it struck in a very short period of time.
After that, we saw the water going on into the middle of the sea. No wonder if there were many kinds of fish left behind on the sand. We all seemed to be astonished by the view until we realized that there was a huge wave coming towards us and destroying everything in its way.
I didn’t realize what had happened until I found myself hanging on a branch of a tree.

7. The text mainly discusses …
A. the story about terrible a earthquake
B. the writer’s experience with a big earthquake
C. the steps to avoid danger in your life
D. the description of a beach in Meulaboh
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:

Teks di atas adalah teks recount yang menceritakan pengalaman seseorang, maka jawaban yang tepat adalah b.

8. What is the main idea of the third paragraph?
A. The writer saw many fish on the sand.
B. The view of the beach was very exciting.
C. The writer liked to see the wave in the sea.
D. Tsunami occurred and destroyed everything.
• Kunci jawaban: D
• Pembahasan:

Pikiran utama pada paragraph ketiga cluenya secara tersurat pada kalimat terakhir, terjadinya tsunami yang menghancurkan segala-galanya.

8. Everybody in the beach was panic because …
A. the sun rose brightly
B. there was an earthquake
C. the beach was very enjoyable.
D. there was an amazing view in the sea.
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:

Pada teks di atas dijelaskan orang-orang panic pada kalimat ke 2 dan ke 3. ‘Everybody in the beach was panic. We soon realized that it was a very big earthquake’.

9. “We all seemed to be astonished by … .”
The underlined word has the same meaning with …
A. panicked
B. amazed
C. delighted
D. pleased
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:

Makna ‘astonished’ pada teks di atas sama artinya dengan amazed, hal ini dapat dibaca dari konteksnya pada kalimat ‘until we realized that there was a huge wave coming towards us and destroying everything in its way’. Maka makna yang tepat adalah b.

Read the letter below to answer questions 10 to 14.

Dear Nan,
We are having a great a holiday here on the Gold Coast. Yesterday we went to the Movie World.

When we got up in the morning, it looked like rain. After a while the cloud disappeared. And it became a sunny day. We then decided to go to the Movie World.
The first ride I went on was Lethal Weapon. Next I saw the Police Academy show. After that I had lunch as I was really hungry. Meanwhile, Mum and Kelly queued for the Batman ride.
About one o’clock we got a light shower of rain but it cleared up soon after. We then went on all the other rides.
It was a top day. See you when you get back.

10.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum.
• Indikator : Disajikan satu teks berbentuk LETTER, siswa dapat menentukan gambaran umum teks tersebut
• Soal :
What is the letter about?
A. Sam’s holiday.
B. The Gold Coast.
C. The Movie World.
D. The Shower of Rain.
• Kunci Jawaban : A
• Pembahasan
Surat di atas dapat disimpulkan bahwa surat tersebut tentang Liburan Sam

11.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan pikiran utama.
• Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan pikiran utama dari teks tersebut.
• Soal :
What is the main idea of paragraph 3?
A. The weather in Gold Coast.
B. Police Academy Show.
C. Sam’s activities in the Movie World.
D. A great holiday in the Movie World.
• Kunci Jawaban : C
• Pembahasan
Kesimpulan dari paragraph 3 pada surat di atas adalah kegiatan yang dilakukan Sam di Movie World.

12.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan Informasi rinci tersurat.
• Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut.
• Soal :
Where did Sam spend his holiday with his family?
A. On the Gold Coast.
B. In the Movie World.
C. In Lethal Weapon.
D. At the Police Academy.
• Kunci Jawaban : A
• Pembahasan
Jawaban ini diambil dari kalimat We are having a great a holiday here on the Gold Coast

13.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat.
• Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari teks tersebut.
• Soal :
What did they get at one o’clock?
A. Lunch.
B. Shower.
C. A little rain.
D. Batman ride.
• Kunci Jawaban : C
• Pembahasan
Kunci jawaban yang tepat adalah C, karena tiba tiba ada hujan rintik-rintik.

14.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan Rujukan kata.
• Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu dari teks tersebut.
• Soal :
The word ‘we’ in the text refers to…
A. Sam and Nan
B. Sam and Mum
C. Mum and Kelly
D. Sam, Mum, and Kelly
• Kunci Jawaban : D
• Pembahasan
Kata we pada surat di atas merujuk pada Sam, Mum and Kelly.

Read the text and answer questions 15 and 16.

PediaCare Long Acting Cough, Liquid, Grape
4 oz (120 ml)
Package Details
Relieves Coughs up to 8 hours
Non-Drowsy, Alcohol Free, Sugar Free
Dextromethorphan HBr, oral solution, cough suppressant.
PediaCare® Long-Acting Cough effectively relieves your child’s cough symptoms for up to 8 hours without drowsiness. It’s alcohol-free, and its sweet grape flavor tastes great.
Each teaspoonful contains: sodium 19 mg
PediaCare®. Recommended by Pediatricians. Trusted by Moms®.
Indications:
Temporarily relieves cough associated with the common cold.
Directions:
If needed, repeat dose every 6-8 hours. Do not exceed 4 doses in 24 hours
• Children 6 to under 12 years – 2 teaspoonfuls
• Children 2 to under 6 years – 1 teaspoonful
• Children under 2 years – consult a doctor
Store in carton until contents are used. Store at 68° to 77° F. Do not use if the printed Pfizer band around cap is broken or missing.
Warning:
Stop use and consult a doctor if cough persists for more than one week, tends to recur or is accompanied by fever, l rash, or persistent headache.
Keep out of reach of children. In case of overdose, get medical help or contact a Poison Control Center right

15. The text is taken from the label of … produced by Pedia Care.
A. antibacterial lotion
B. fever medicine
C. cough syrup
D. antibiotic
• Kunci jawaban: C
• Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat dibaca pada kalimat pertama dari label tersebut.

16. “Pedia Care Long Acting Cough, Liquid, Grape.”
The underlined word has the same meaning as….
A. fluid
B. frozen
C. gas
D. hard
• Kunci jawaban: a
• Pembahasan: Makna yang sama untuk kata ‘liquid’ adalah ‘fluid’.

Read the text and answer questions 17 to 22.

Fruits are a source of nourishing substances that keep us alive and healthy. For example, they contain many vitamins, especially vitamins A and C, and many minerals, such as calcium, potassium, and zinc. They also provide fiber for a healthy digestive system and carbohydrates that the body needs to make energy. They don’t have a lot of calories to make us fat.
People use fruits for many things. We make juices from them. We cook bread and pie with them. We make jams and jellies and sweets. We freeze them to eat later. We even make alcohol from fruit. Beer comes from grains, wine comes from grapes, and some brandies are made from plums, apricots, or other fruits.
But most of the time, we don’t do anything special with fruits. We eat them fresh, just as they are!

17. What is the text about?
A. Vitamins.
B. Energy.
C. Fruits.
D. Minerals.
• Kunci jawaban: C
• Pembahasan:
Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengatakan bahwa teks tentang buah-buahan. Jawaban yang lainnya sangat khusus. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah C.

18. What is the main idea of the second paragraph?
A. We make juice from fruits.
B. People use fruits for many things.
C. Some beer and brandies are made of fruits.
D. We freeze fruits to eat whenever we need later.
• Kunci jawaban: A
• Pembahasan:
Pertanyaan di atas mananyakan pokok pikiran paragraph dua. Bila dibaca paragraf dua teks diatas, jelas kalimat pertamanya merupakan pokok pkiran. Yang lainnya menjadi kalimat penjelas. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah A.

19. Which substance do we need to have a healthy digestive system?
A. Vitamins.
B. Calories.
C. Fiber.
D. Carbohydrate.
• Kunci jawaban: C
• Pembahasan:
Dari teks diketahui bahwa yang diperlukan untuk memiliki system pencernaan yang baik adalah dengan memakan makanan yang mengandung serat/ fibre. Dengan demikian jawaban soal ini adalah C.

20. People can be fat because they eat a lot of … .
A. sweets
B. poultry
C. cereal
D. avocado
• Kunci jawaban: D
• Pembahasan:
Dari teks diketahui bahwa buah-buahan tidak membuat orang gemuk. Dari pilihan jawaban soal hanya jawaban D yang termasuk buah-buahan dan dengan demikian disimpulkan ia tidak membuat orang gemuk. Jadi jawaban yang paling tepat adalah B.

21. “ We freeze them to eat later.” ( par.2 )
The word”freeze” in the sentence is similar in meaning to … .
A. liquidate
B. ice up
C. preserve
D. cool
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:
Agar makanan bisa dimakan nanti, orang menyimpan makanan itu dalam kulkas, sehingga makanan itu dilapisi es. Dengan demikian kita bisa menebak bahwa arti freeze sama dengan ice up. Bukan yang lainnya. Jawaban B jadi yang paling tepat.

22. “We eat them fresh, just as they are!” (last paragraph)
The word “they” in the sentence refer to?
A. Fruits.
B. Jams.
C. Jellies.
D. Sweets.
• Kunci jawaban: A
• Pembahasan:
Arti kata them dalam konteks ini adalah mereka. tentu saja yang dimaksud adalah buah-buahan. Jadi jawaban yang tepat adalah A, bukan yang lainnya.

Read the text and answer questions 23 and 24.

Bram ….
I just got a bad news. As you know Nita’s father is hospitalized. He passed away last night. Please forward this message to our friends.
Sender
Jack
081899734670

23. Who just passed away?
A. Jack’s father.
B. Bram’s friend.
C. Nita’s father.
D. Writer’s father
• Kunci Jawaban: C
• Pembahasan:
Pada kalimat “He passed away last night” , “He” merujuk pada Nita’s father. Maka jawaban yang tepat adalah c.

24. “As you know Nita’s father is hospitalized.”
The underlined word refers to … .
A. Jack
B. Bram
C. Reader
D. Nita’s father
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:
Pesan singkat ini dikirim oleh Jack dan ditujukan untuk Bram, maka kata ganti “you” dalam pesan singkat tersebut adalah “Bram”.

Read the text to answer questions 25 to 27.

KUTA
PARADISO HOTEL
BAU
A free-from swimming pool offers a relaxing range of options; a tropical oasis which includes a lap pool and terrace bar. Sun loungers and pavilion areas create ample space for leisure and a regular program of water sports and activities is held daily.
A full-equipped gymnasium, health club and massage centre is avaible for guest use, with experienced health and fitness professionals to provide expert assistance. At poolside, the Laguna Pool Terace serves drinks and light meals throughout the day

25. What is the text about?
A. The benefits of a hotel in Bali.
B. A description of a hotel in Bali.
C. An information of a hotel in Bali.
D. An advertisement of a hotel in Bali.
• Kunci jawaban: d
• Pembahasan: Teks di atas adalah sebuah iklan hotel di Bali, hal ini dapat dilihat pada kalimat pertama.

26. Where should you go if you want to get some meals?
A. At Sun loungers and pavilion terrace.
B. At the Laguna Pool Terrace.
C. At a tropical oasis.
D. At poolside.
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat dijumpai pada paragraph 2 kalimat terakhir.

27.“… and pavilion areas create ample space for …”
The underlined word has same meaning with … .
A. big
B. wide
C. large
D. plenty
• Kunci jawaban: d
• Pembahasan: Secara kontekstual dapat dipahami makna ‘ample’ adalah ‘plenty’ yang berarti ‘banyak’ pada kalimat berikutnya yang menyebutkan beberapa ruang; ‘for leisure and regular program of water sports and activities is held everyday’.

Read the following text and answer questions 27 to 29.

THE SMARTEST PARROT
Once upon time, a man had a wonderful parrot. There was no other parrot like it. The parrot could say every word, except one word. The parrot would not say the name of the place where it was born. The name of the place was Catano.
The man felt excited having the smartest parrot but he could not understand why the parrot would not say Catano. The man tried to teach the bird to say Catano, however the bird did not say the word.
At first, the man was very nice to the bird but then he got very angry. “You stupid bird!” pointed the man to the parrot. “Why can’t you say the word? Say Catano! Or I will kill you” the man said angrily. Although he tried hard to teach, the parrot would not say it. Then the man got so angry and shouted to the bird over and over; “Say Catano or I’ll kill you”. The bird kept not to say the word of Catano.
One day, after he had been trying so many times to make the bird say Catano, the man really got very angry. He could not bear it. He picked the parrot and threw it into the chicken house. There were four old chickens for next dinner “You are as stupid as the chickens. Just stay with them” Said the man angrily. Then he continued to humble; “You know, I will cut the chicken for my meal. Next it will be your turn, I will eat you too, stupid parrot”. After that he left the chicken house.
The next day, the man came back to the chicken house. He opened the door and was very surprised. He could not believe what he saw at the chicken house. There were three death chickens on the floor. At the moment, the parrot was standing proudly and screaming at the last old chicken; “Say Catano or I’ll kill you”.
27.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersirat
• Indikator : Disajikan satu teks NARATIF, siswa dapat menentukan informasi rinci tersirat dari teks tersebut.
• Soal :
Why does the man feel so angry with the parrot?
A. It can say everything except Catano.
B. It couldn’t say everything.
C. It was a parrot like others.
D. It was a stupid parrot.
• Kunci jawaban : A
• Pembahasan:
Jawaban diambil dari kalimat
At the first, the man was very nice to the bird but then he got very angry. “You stupid bird!” pointed the man to the parrot. “Why can’t you say the word? Say Catano!
28.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan pesan moral
• Indikator : Disajikan satu teks NARATIF, siswa dapat menentukan pesan moral dari teks tersebut.
• Soal :
From the text we learn that … .
A. we have to respect others
B. we have to imitate others
C. we are not allowed to force others to do something
D. we must not have the feeling as higher creature than others
• Kunci jawaban : C
• Pembahasan:
Cerita di atas menggambarkan bahwa kita tidak boleh memaksakan kehendak kepada orang lain, meskipun hanya seekor binatang. Jadi jawaban yang paling tepat adalah C
29.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata.
• Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks NARATIF yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam kalinat tersebut
• Soal :
“… the parrot was standing proudly and screaming at the last old chicken …”
The word “proudly” nearly means …
A. arrogantly
B. bravely
C. smugly
D. humbly
• Kunci Jawaban : A
• Pembahasan :
Arti kata yang paling tepat adalah arrogantly.

Read the following announcement and answer questions30 to 31.

SCHOOL ANNOUNCEMENT
FRIDAY January 25TH, 2010

There will be a girls’ basketball short meeting right after school this afternoon in the school library. The meeting is expected to last around 45 minutes and finish by 5. Every member needs to be present in this important meeting.
Should anyone unable to attend the meeting, find Mr. Elder for permission and further details about the agenda.
Looking forward to seeing you all in the meeting.

30.
• Kemampuan yang diuji : Menemukan informasi tersirat
• Indikator : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari text tersebut.
• Soal :
When will the meeting start?
A. Around 4.05 p.m.
B. At about 4.15 p.m
C. At 4.50 p.m
D. At 5.00 p.m
• Kunci Jawaban : B
• Pembahasan :
Jawaban B, karena“The meeting is expected to last around 45 minutes and finish by 5”

31.

• Kemampuan yang diuji : Menemukan informasi rinci tersurat
• Indikator : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut.

• Soal :
What should a student do if she is not able to attend the meeting?
A. Go home.
B. Go to the library.
C. Ask for permission from Mr. Elder.
D. Let the class teacher know about her absence.
• Kunci Jawaban : C
• Pembahasan :

Kalimat yang menyatakan bahwa yang tidak bisa ikut meeting harap menghubungi Mr. Elder adalah “Should anyone unable to attend the meeting, find Mr. Elder for permission…”

Read the following text to answer questions 32 to 35.

Bees are flying insects closely related to wasps and ants, and are known for their role in pollination and for producing honey and beeswax. There are nearly 20,000 known species of bees in nine recognized families though many are undescribed and the actual number is probably higher. They are found on every continent except Antarctica, in every habitat on the planet that contains insect-pollinated flowering plants.
Bees have a long proboscis (a complex “tongue”) that enables them to obtain the nectar from flowers. They have antennae almost universally made up of 13 segments in males and 12 in females, as is typical for the super family. Bees all have two pairs of wings, the hind pair being the smaller of the two; in a very few species, one sex or caste has relatively short wings that make flight difficult or impossible, but none are wingless.
The smallest bee is Trigona minima, a stingless bee whose workers are about 2.1 mm (5/64″) long. The largest bee in the world is Megachile pluto, a leafcutter bee whose females can attain a length of 39 mm (1.5″). Members of the family Halictidae, or sweat bees, are the most common type of bee in the Northern Hemisphere, though they are small and often mistaken for wasps or flies.

32.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum
Indikator : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks REPORT tersebut.
• Soal :
What is the text about?
A. Describing bees in general.
B. Explaining bees in Antarctica.
C. Telling the habitat of the bees.
D. Giving information about bees in the Northern Hemisphere.
• Kunci Jawaban : A
• Pembahasan :

Jawaban paling tepat adalah A. Hal ini dilihat dari deskripsi Bees are flying insects … yang tidak mendeskripsikan bees secara khusus.

33.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan pikiran Utama

Indikator : Disajikan satu teks REPORT, siswa dapat menentukan pikiran utama dari paragraf yang ditentukan

• Soal :
What is the main idea of paragraph one?
A. Bees live on every continent.
B. Bees belong to flying insects.
C. Bees produce honey and beeswax.
D. Bees only live with insect-flowering plants.
• Kunci Jawaban : B
• Pembahasan:
Kesimpulan dari paragaf 1 adalah menjelaskan tentang bees dan termasuk ke dalam flying insects.

34
• Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat

Indikator : Disajikan satu teks REPORT siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat yang ada pada text tersebut.

• Soal :
Which of the following sentences is one of the physical appearances of the bees?
A. None has wings.
B. It has 13 antennae.
C. Its length is 39 mm.
D. Its tongue is complex.
• Kunci Jawaban: D
• Pembahasan:

Jawaban paling tepat adalah D. Hal ini diambil dari kalimat pertama pada paragraph ke 2 yang menyatakan Bees have a long proboscis (a complex “tongue”) that …

35.

• Kemampuan yang diuji : Menentukan rujukan Kata
Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks DESKRIPTIF yang disediakan, siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu dalam kalimat tersebut.

• Soal :
“They are found on every continent except Antarctica,…”
The word “they” refers to … .
A. ants
B. bees
C. insectsF
D. flying insects
• Kunci Jawaban : B
• Pembahasan :

Kata they merujuk kata bees yang terdapat pada kalimat sebelumnya yatu there yang merujuk pada kata bees.

Read the following text and answer questions 36 to 39.

MAKING CANDLES

 

Making coloured and scented candles is really quick and simple. What’s more, you’ll save so much money. If making candle is easy, why do you ever buy one from a shop? What you need in making candle are wax, moulds, wick, dye discs, essential oils, and a double boiler. All these materials are available from craft shops. Or if you do not want to buy them, you can improvise with an old saucepan, Pyrex jug, or even a sturdy can, in a pot of water. After providing the materials, follow this procedure or instruction in making candles!
First of all, melt the wax. All wax has a flash point, so to prevent it bursting into flames; you must melt it in a double boiler, with water in the bottom of the pan.
Then, prepare the mould with the wick. Thread the wick through the mould and make sure that you leave a good few centimeters sticking out of the hole in the bottom.
After that, add the scent. If you want a scented candle, add a few drops of essential oil to the melted wax. You can use any essential oil you like, as long as it doesn’t contain water.
Next step, pour the wax into the mould. Try and tip the wax into the mould quickly, all in one go, to minimize spillage and air bubbles.
Then, release the bubbles and top it up. Releasing the air bubbles will eventually make the candle sink, so you will need to top it up with more melted wax.
Finally, remove it from the mould. After four or five hours, the candle can be taken out of its mould.
Your candle is now ready for display. Remember, you must always leave it for a day before lighting it.

Source: http://www.channel4.com/4homes/design-style/how-to-guides/how-to-make-candles-intro-09-04-21_p_1.html

36.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan pikiran utama.

• Indikator : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan pikiran utama dalam paragraf tertentu dalam teks tersebut.

• Soal :
What does paragraph one tell us about?
A. The steps in making candles.
B. The materials we need in making candles.
C. The goal of the text in making candles.
D. The way to make candles.
• Kunci Jawaban : B
• Pembahasan:
Pada paragraph pertama menjelaskan bahan-bahan (materials) yang seharusnya
dipersiapkan dalam membuat lilin.

37.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat

• Indikator : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dalam teks tersebut.

• Soal :
What should you do after melting the wax?
A. Pour the melting wax into the mould.
B. Remove the melting wax from the mould.
C. Prepare the mould with the wick.
D. Release the bubbles and top it up.
• Kunci Jawaban : C
• Pembahasan:
Pada step 1 adalah melt the wick dan langkah berikutnya (step 2) adalah prepare the mould with the wick.

38.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci

• Indikator : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan informasi rinci yang terapat pada teks yang sama

• Soal
Where can you buy the materials for making candle?
A. At the handicraft shop.
B. At the super market.
C. At the stall.
D. At the craft shop.
• Kunci Jawaban : D
• Pembahasan

Kalimat pendukung untuk menjawab pertanyaan ini terdapat pada All these materials are available from craft shops. Jadi jawaban yang paling tepat adalah D

39.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan makna Kata

• Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks PROCEDURE yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam teks yang sama

• Soal :
“…, so to prevent it bursting into flames you …”
The word “bursting” means …
A. exploding
B. melting
C. satisfying
D. becoming
• Kunci jawaban : A
• Pembahasan:
Makna kata (synonym) yang paling tepat untuk kata bursting yaitu exploding

Read the text and answer questions 40 to 44.

Dear Dr. Hambali Sahali,

We would like to invite you and your staff to visit our school SMP Duta Bangsa, where we are engaged in an exciting service learning project.
Service-learning is a teaching method that engages our students in solving problems within their school and communities as an integral part of their academic studies. It is hoped that students master important curriculum content by making meaningful connection between what they study and its real-life applications. Besides, students become more effective citizens through acts of kindness, community stewardship and civic action. This effort is made possible with support from Learn and Serve America, a program of the corporation for National and Community Service.
May we suggest that you visit us on January 11, 2010 at 10 o’clock? This will give you an opportunity to see our program in action. We have also invited our community partners, members of the local media, and several families of students whom we serve. They are eager to talk to you about the importance of investing in service-learning activities in our local community.
We have enclosed a one page profile of our program for your reference. I will contact your office within the next two weeks to follow-up on this invitation. Again, we do hope you can join us on this occasion.
Thank you very much for your consideration.
Sincerely,
Andy Sehatapi

40. The text above is about … .
A. having a National and Community Service
B. doing a program to promote better education
C. informing someone about a special program
D. inviting people to attend a school activity
• Kunci jawaban: D
Pembahasan:

Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat menentukan bahwa teks di atas tentang mengundang seoseorang dan stafnya untuk menghadiri suatu acara yang diselenggarakan sekolah. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah D.

41. What does the second paragraph of the text tell us about?
A. The persons who have been invited.
B. The purpose of service-learning project.
C. The importance of local media in project.
D. The opportunity to see a program in action.
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:

Soal di atas menanyakan topic suatu paragraph. Dari kata-kata pada paragraph tersebut dapat diketahui bahwa paragraph tersebut tentang tujuan diadakannya kegiatan service learning project, bukan yang lainnya. Dengan demikian jawabannya adalah B.

42. Dr. Sahali is supposed to come on January 11, 2010 to … the service learning project in action.
A. enable him to watch
B. get a special experience with
C. open officially
D. ask questions related to
• Kunci jawaban: A
• Pembahasan:
Dari teks terbaca bahwa mengapa Dr. Sahali diminta datang pada hari itu karena ia diharapkan dapat melihat program yang dilakukan sekolah itu sewaktu sedang berlangsung. Jadi jawaban A adalah jawaban yang paling tepat.

43. The text shows that Dr. Hambali Sahali is …
A. new school principal
B. government official
C. teacher on duty
D. next teacher
• Kunci jawaban: B
• Pembahasan:
Dari kata staff, dan office dalam teks di atas kita bisa menyimpulkan bahwa Dr. Sahali mestiya seorang pejabat pemerintahan, dan jawaban yang lainnya kurang didukung oleh clue. Jadi jawaban B yang paling tepat.

44. “ … and several families of students whom we serve.”
What does the underlined word mean?
A. Work for.
B. Start doing.
C. Spend time.
D. Provide food.
• Kunci jawaban: A

44
• Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks.
• Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuatkata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dengan tepat.
• Soal:
“This will give you an opportunity to see our program in action.” (par. 3)
What does the word “this” in the sentence refer to?
A. The school cooperation.
B. The principal’s program.
C. The effort of the school.
D. Dr. Sahali’s visiting time.
• Kunci jawaban: D
• Pembahasan:
Arti kata this adalah ini. Tentu saja yang dimaksud kata ini adalah waktu kedatangan Dr. Sahali pada tanggal dan jam tersebut, bukan yang lain-lainnya. Jadi jawaban yang benar adalah D.

For questions 45 and 46 choose the best word to complete the paragraph.

Here are some … (45) on how to be a successful English learner. First, don’t be … (46) of making mistakes. Second, use every opportunity to practice your English. At last, be an optimistic person.

• Kemampuan yang diuji : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk deskriptif.

• Indikator : Disajikan satu teks rumpang berbentuk procedure. siswa dapat melengkapi paragrap tersebut dengan kata yang tepat.

• Soal :
45.
A.  tips
B.  clues
C.  plans
D.  rules

46.
A.  afraid
B.  proud
C.  brave
D.  shy

• Kunci Jawaban : 45. A, 46. A
• Pembahasan

Jawaban-jawaban dari nomor 52-54 adalah kata kata” closest in meaning” dari kata-kata yang digaris bawahi yang ada pada teks di atas.

47.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu.

• Indikator : Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu.

• Soal :
Arrange the following jumble words to make a good sentence.
a phone call – her – there – for – was – the geography teacher – was teaching – while
1            2        3        4       5                   6                                7              8
A. 8 – 6 – 7 – 3 – 5 – 1 – 4– 2
B. 8 – 2 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 1
C. 6 – 7 – 2 – 8 – 3 – 5 – 1 – 4
D. 3 – 5 – 1 – 4 – 6 – 8 – 2 – 7
• Kunci jawaban : A
• Pembahasan
Kalimat yang tepat untuk susunan kata di atas adalah :”While the geography teacher was teaching, there was a phone call for her”.

48.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu.

• Indikator :Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu.

• Soal :
Arrange the following jumble words to make a good sentence.
Not to use – with – for water – be careful – the pump – except – other liquid
1             2           3                  4                5              6              7
A. 5 – 4 – 1 – 7 – 2 – 3 – 6
B. 4 – 1 – 5 – 2 – 7 – 6 – 3
C. 7 – 4 – 6 – 5 – 2 –1 – 3
D. 4 – 1 – 7 – 2 – 5 – 3 – 6
• Kunci jawaban : B
• Pembahasan

Kalimat yang tepat untuk susunan kata di atas adalah :”Be careful not to use the pump with other liquid except for water.”

49.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraf yang padu.

• Indikator : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu.

• Soal :
Arrange the following sentences to make a good paragraph .
1. Jack had an accident a few days ago.
2. Jill went to the hospital too visit him.
3. He is still in the hospital now.
4. She is at the hospital now.
5. He had to go to hospital.
A. 1-4-3-5-2
B. 1-3-5-4-2
C. 1-2-3-4-5
D. 1-5-3-2-4
• Kunci jawaban : D
• Pembahasan

Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah D. Jack kecelakaan, dia harus ke RS, dia masih di RS, Jill ke RS mengunjunginya dan sekarang masih di RS

50.
• Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraph yang padu.
• Indikator : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu.
• Soal :
Arrange the following sentences to make a good paragraph
1. Nature’s recycling programme for water is called the water cycle.
2. Rain or snow eventually finds their way back to the ocean.
3. Water falls from the air as rain or snow.
4. Water goes from the ocean, lakes, and rivers into the air.
5. One of the things nature recycles is water.
6. Did you know that nature recycles too?
7. Maybe you recycle cans, glass, and paper.
A. 7-6-5-4-3-2-1
B. 1-2-3-4-5-6-7
C. 5-6-3-4-7-1-2
D. 2-1-4-3-6-7-5
• Kunci jawaban : A
• Pembahasan

Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah A, Kalimat yang paling umum adalah tentang recycles, lanjut dengan Nature juga mendaur ulang, salah satunya Water Recycle, kalimat kalimat yang lain merupakan penduklung, dicari yang paling dekat.
 ========

Sumber:http://www.facebook.com/note.php?note_id=376338990193&1&index=1

Sumber Ragam Teks Bahasa Inggris

1. Caution

Kata atau ungkapan yang digunakan untuk memperingatkan atau memberi peringatan pada orang agar menghindari sesuatu atau tidak melakukan sesuatu.

Contoh:

Do not accept if the seal is broken

Warning

Do not aim the camera directly into the sun or

at other intense light resources that could damaga your eyesight

2. Greeting card
Pesan tertulis yang biasanya berisi ucapan selamat, turut bahagia, dan sejenisnya, disampaikan pada momen tertentu seperti lebaran, natal, ulang tahun, pernikahan, dan lain-lain.
Contoh:

Dear Kadita,
Congratulation on your success to be the student of the first rank.
Yours,
Ratu

3. Short message
Teks yang berisi satu atau sejumlah kecil kabar, informasi, atau perintah dari satu orang untuk seseorang yang lain. Umumnya diramu dalam bahasa yang singkat dan padat.

Contoh:

Please call my wife and tell her I’m attending the meeting.
Tell her I’ll be home at 7:30.
Our phone no is 022-5403518
Seanu Prabu

4. Invitation
Informasi atau pesan tertulis yang tujuannya mengajak atau mengundang seseorang atau sejumlah kecil orang untuk hadir pada event tertentu.
Contoh:

My special day is coming
I turn to seven and keep growing
Mom and Dad are having a party
They say it is for me
Your smiling gace we hope to see
So come and bring your family, it will be lots of fun
The party begins at three and at five it’s all done
Saturday, February 14, 2009
Mahadewi’s house 12 Tebu Ireng Street, Pasir Jati Housing Complex

5. Announcement
Suatu tulisan untuk mengabarkan kepada khalayak tentang suatu event atau kegiatan (umumnya) yang akan berlangsung atau diselenggarakan.
Contoh:
Announcement

To celebrate the 40th school anniversay, each class is supposed to send one volleyball team, one basketball team, and 2 badminton players for the sport competitions. They will be held from May 21 until June 10. For further details, read the information board next to the wall magazine or contact Seanu Ratu, the chief of the committee, at 085323013144 at any time you wish.

6. Advertisement
Memberitahukan sekaligus menawarkan produk dan jasa, atau juga meminta produk dan jasa. Bahasa yang digunakan umumnya singkat padat, namun komunikatif dan informatif. Beberapa kata acapkali disingkat untuk penghematan kolom dan spasi display.
Contoh:

Vacancy

We need educators who meet these qualifications:
► (S-1) in English
► Less than 35 years old
► Good performance

Send Your:
►a pplication letter, CV, certificate, academic transcript, recent photograph to:

NYOROCOS COURSE
Jl. Cijoho Landeuh – Kuningan
Ph. 0262 75312

7. Letter
Pesan atau informasi yang disampaikan oleh satu seorang untuk seseorang. Informasi penting umumnya termaktub dalam body of the letter, yakni bagian antara salam pembuka (Dear …) dan salam penutup (Sincerely yours).
Contoh:

Jl. Tjut Nyak Dien Dalam 36
Cijoho – Kuningan
January 4, 2008

Dear Prabu,

It has been a long time two years since I last visited your town. In this coming holiday I am planning to have a vacation in your hometown. I’ll be glad if you can accompany me to go to some interesting places there. Don’t forget to take me traditional food courts.
Would you please pick me up at the airport as I will fly there so that I can come to your hometown faster.
I am looking forward to seeing you again next week. I can’t wait to have a good time together.

Sincerely,

Perdana

8. Label
Suatu tulisan singkat (kata/frasa) yang digunakan untuk menunjukkan atau menggambarkan identitas suatu barang.

Contoh:

9. Descriptive
Teks yang bertujuan untuk menggambarkan sesuatu yang spesifik: seseorang, suatu benda, suatu tempat, seekor binatang. Teks description meng-highlight satu orang/benda/tempat/ binatang secara khusus. Teks description menyodorkan banyak informasi tentang orang/ benda/tempat/binatang tertentu secara gamblang, [sering] rinci, [acapkali] dapat divisualisasikan.
Teks description umumnya memiliki struktur:
– identification, pengenalan subjek atau hal yang akan dideskripsikan.
– description, penginformasian ciri-ciri subjek—misalnya sifat-sifat psikologis, perilaku, tampilan fisik, fitur-fitur khas, kualitas, dan sejenisnya.
Contoh:

My Pet

I have a pet. It is a dog and I call it Brownie.

Brownie is a Chinese breed. It is small, fluffy, and cute. It has got thick brown fur. When I cuddle it, the fur feels soft. Brownie does not like bones. Every day it eats soft food like steamed rice, fish or bread. Every morning I give her milk and bread. When I am at school, Brownie plays with my cat. They get along well, and never fight maybe because Brownies does not bark a lot. It treats the other animals in our house gently, and it never eats shoes. Brownie is really a sweet and friendly animal.

10. Report

Hasil pengamatan, penelaahan, penelitian, observasi, atau studi tentang benda, binatang, orang, atau tempat. Participant (yang dideskripsikan) pada report cenderung general. Data yang tersaji umumnya berupa simpulan umum akan karakteristik, ciri, dan atau keberadaan dan keadaan participant. Tujuan teks report adalah untuk menggambarkan participant apa adanya. Bila yang dibicarakan suatu benda, teks report lebih menyoroti fungsi dari benda tersebut.
Teks report lazimnya menyodorkan suatu generalisasi akan participant yang diulas; generalisasi ini umumnya didapat lewat membandingkan yang satu dengan yang lain yang tergolong participant sejenis.

Teks report umumnya memiliki struktur:

– general classification, pernyataan umum yang menerangkan subjek laporan, keterangan, dan klasifikasinya.
– description, penginformasian ciri-ciri umum/generalisasi yang dimiliki subjek—misalnya sifat-sifat psikologis, perilaku, tampilan fisik, fitur-fitur khas, kualitas, dan sejenisnya.

Contoh:

Although gorillas look ferocious, they are really rather quiet apes. They live in family groups in the thickest parts of the jungles.
A gorilla’s feet, hands, and wrinkled face are bare and black. His fur may be short or long, depending on where he lives.
The short-haired gorilla lives in the hot, damp, tropical forests of western Africa, and the long-haired gorilla lives in the cooler air in the high mountains of central Africa.
A gorilla’s arms are so long; they almost touch the ground, even when he is standing up!
Some wild mountain gorillas weigh as much as you, your father, and your mother all weigh together.
At night the father gorilla sleeps on the ground. But the mother and the baby gorillas sleep in big nests of stick and leaves on the ground, or in the lower branches of trees, where they are safer from prowling animals.

11. Narrative
Jenis teks berupa cerita atau dongeng yang bertujuan menghibur pembaca. Ciri utama teks narrative adalah terdapatnya masalah (atau hal yang dianggap masalah atau pelik) dan langkah yang diambil untuk merespon masalah tersebut—ini umumnya berupa solusi atau penyelesaian. Konten teks narrative dapat berupa cerita khayalan atau kisah nyata yang mendapatkan bumbu-bumbu perekayasa.
Teks narrative umumnya memiliki struktur:
– orientation, pendahuluan atau pembuka berupa pengelanalan tokoh, waktu, dan tempat.
– complication/crisis, pengembangan konflik atau pemunculan masalah.
– resolution, penyelesaian konflik atau langkah yang diambil untuk merespon masalah.
– reorientation, penutup—ungkapan-ungkapan yang menunjukkan cerita sudah berakhir, ini sifatnya opsional.
– coda, perubahan yang terjadi pada tokoh dan pelajaran yang dapat dipetik dari cerita; sifatnya opsional.

Contoh:

There was once a king who was very powerful and rich. But he was unhappy, because he felt ill all the time. No doctors knew how to cure him, nor did any medicine do him good. One day, he called all his wise men to his palace and asked them what to do. “There is only one way,” said a very old man. “If you can find a happy man, take his shirt and wear it, you’ll be so on cured.”
So the king sent his men to search for all the happy men. They traveled all over the country, but they could not find one. There was nobody who was completely satisfied.
The men were very tired of being long search, and did not know when to go home. Just as they were worrying about that, they saw a workman who was singing merrily while he was at work.
“Are you happy?” they asked the man.
“Yes, I am happy as a lark,” answered the man.
“Give us your shirt,” said the men. “We’ll give you as much money as you need.”
“Alas!” cried the man, “I haven’t got a shirt.”

12. Recount
Jenis teks yang kontennya melaporkan peristiwa, kejadian, atau kegiatan yang menimpa seseorang, atau berupa pengalaman seseorang. Tujuan teks recount adalah untuk memberitahukan atau hiburan.

Teks recount umumnya memiliki struktur:
– orientation, pendahuluan atau pembuka berupa pengelanalan tokoh, waktu, dan tempat.
– events, rangkaian kejadian/peristiwa.

– reorientation, penutup—ungkapan-ungkapan yang menunjukkan peristiwa/kejadian/ kegiatan sudah selesai.

– komentar pribadi akan peritiwa yang diutarakan, sifatnya opsional.

Contoh:

On Sunday, my friend and I went to Lake Kintamani in Bali. The water was clean, the temperature was cool and there were trees surrounding the lake.m
On Monday, we visited Tanah Lot. We took pictures of the temple. The scenery was amazing. There was holly water beside the rocky hill and there was a hole occupied by a big snake which was considered sacred by the local people.
On Tuesday, we went to Sangeh where many wild monkeys walked freely and climbed the trees. In the afternoon we went home.

13. Procedure

Untuk memberi petunjuk tentang langkah-langkah/metode/cara-cara melakukan sesuatu. Teks procedure umumnya berisi tips atau serangkaian tindakan atau langkah dalam membuatu suatu barang atau melakukan suatu aktifitas

Teks procedure umumnya memiliki struktur:
– goal, tujuan kegiatan.
– materials, bahan-bahan/barang, sifatnya opsional.
– steps, serangkaian langkah

Contoh:

Rose Flovered Agar Agar
♦ 32 g agar agar strips, cut into short strands and cooked for 1 hour.
♦ 1,5 liter water
♦ 700 g rock sugar, broken into smaller pieces
♦ 5 pandan leaves, tied into a knot
♦ 1 ½ tsp rose essence
♦ 2 drops pink or red food coloring

  1. Put agar agar strips and water into a pan and bring to a gentle boil over a medium—low fire till agar agar dissolved.
  2. Add rock sugar and pandan leaves and boil for about 5 minutes or until it is dissolved. Discard pandan leaves. Add essence and coloring. Stir to mix well. Pour the mixture into a square tin or agar agar moulds.
  3. Leave to cool for 5 to 10 minutes, then put it in the fridge to set for 3 hours. Serve sliced into squares or any shape you fancy.

===========================================
Materi diambil dari: IMPLEMENTASI PELATIHAN “SUKSES UJIAN NASIONAL 2009”
DI TINGKAT SATUAN PENDIDIKAN PROPINSI JAWA BARAT
oleh: Otong Setiawan Djuharie
===========================================

Jika ingin mendownload sumber ragam teks dalam versi power point (file aslinya) silahkan baca postingan ini atau langsung download disini.